תכלס בריאות

צעד 09: ששש… לילה טוב

מה קורה במהלך השינה?

שנת הלילה חיונית לגופנו כמו מזון ומים. במהלך השינה המוח ממשיך לעבוד וכך גם תפקודים גופניים אחרים. השעון הביולוגי (הסירקאדי) הוא השעון הפנימי שמתריע לנו מתי צריך ללכת לישון. יש מספר שעונים סירקאדיים בגוף, הם נמצאים במוח ובאיברים אחרים והם מופעלים על ידי אותות כמו אור יום, קפאין, אלכוהול ועוד שמייצרים תחושת ערות גם אם לילה בחוץ.

קיימים מספר שלבים שהגוף חווה במהלך השינה, המסווגים על פי שנת REM (מאופיינת בתנועת עיניים מהירה) ושינה שאינה REM. אנו עוברים בין שני שלבים אלו במחזוריות של 6-4 פעמים במהלך הלילה ולעיתים מתעוררים קלות בין המחזורים.

במהלך השינה המוח משחרר נוירוטרנסמיטורים והורמונים שונים, השולחים אותות לגוף להיכנס למצב של ערות או שינה. רבים מכימיקלים אלו מופעלים על ידי האור או החשיכה.

מבוגרים זקוקים בממוצע ל-7 שעות שינה במהלך יממה.

מדוע חשוב לישון טוב?

במהלך שנת הלילה הגוף עוסק בתהליכים מטבוליים ובחידוש תאים, והמוח מקבל את המנוחה הנחוצה לו לתפקוד תקין. שינה מסייעת לעיבוד מחשבות מהיום ולאחסון זיכרונות, כך שמחסור בשינה יכול להביא לקשיי ריכוז, למחשבה לא צלולה ולתחושת עייפות ונרגנות במהלך היום. הביצועים בלימודים ובעבודה עלולים להיפגע עקב חוסר שינה וכך גם זמן התגובה, מה שעלול להוות סיכון משמעותי בעת נהיגה. אצל ילדים, מחסור בשינה עלול להוביל לבעיות התנהגות ולהיפר-אקטיביות.

קיימת עדות מחקרית לכך ששינה לא טובה או מחסור בשעות שינה מעלים את הסיכון למחלות שונות כמו סוכרת, השמנת יתר, מחלות לב ריאה, דיכאון, דמנציה וגם סרטן. על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת ג'ון הופקינס, הפרעות לשעון הביולוגי עלולות להעלות את הסיכון לחלות בסרטן השד, מעי, שחלות וערמונית. כמו כן, בית הספר לבריאות הציבור ע"ש הרווארד מדווח כי שינה לא מספקת מקושרת לעלייה במשקל, שהיא גורם סיכון לתחלואה בסרטן.

איכות השינה משפיעה גם על ההתמודדות עם מחלת הסרטן

חולי סרטן שעוברים טיפולים למחלתם חווים לעיתים קשיים בהירדמות, שינה שאינה איכותית ואף אינסומניה. שינה מספקת ואיכותית היא חיונית להתמודדות עם הטיפולים במחלת הסרטן ולהתאוששות הגוף לאחר הטיפולים.

טיפים לשיפור איכות השינה:

  • הקפידו על שגרת פעולות לפני השינה – למשל מקלחת או אמבט והקשבה של כמה דקות למוסיקה מרגיעה.
  • עמעמו את האורות – אורות בהירים יכולים לפגוע בייצור המלטונין בגוף, ההורמון שמופרש בגוף באופן טבעי ותפקידו לווסת את תגובות הגוף לשינויי האור במהלך היממה.
  • שמרו על היגיינת שינה טובה – מצעים נקיים וריחניים, חדר נקי ולא עמוס בחפצים, אוורור טוב.
  • התנתקו מהמכשירים האלקטרוניים כשעה לפני השינה – הכוונה  לטלוויזיה, טבלט, מחשב, טלפון נייד וכל מכשיר אלקטרוני אחר. מכשירים אלקטרוניים מייצרים גירוי מנטלי, והאור הכחול שהם מייצרים יכול לפגוע בייצור המלטונין.  

מה עושים?

היום תחליטו על טיפ אחד לפחות מההמלצות שלנו לשיפור השינה. נסו להוסיף כל יום עוד טיפ ואנו מקווים שעד סוף החודש – השינה שלכם תהיה הרבה יותר נינוחה ואיכותית.