השמש יכולה להיות נעימה ומזמינה, אך חשיפה לא מוגנת לקרינת השמש מעלה את הסיכון לחלות במלנומה ובסוגי סרטן עור נוספים.
מהי הקרינה המזיקה הנפלטת מהשמש?
השמש פולטת קרינה אלקטרומגנטית באורכי גל שונים: מהגלים הארוכים ביותר ועד לגלים הקצרים ביותר. קרינה על-סגולה היא קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל קצר מזה של אור הנראה לעין האנושית. ישנם שלושה סוגים של קרינה על-סגולה:
- קרינה על-סגולה מסוג UVA) A) – קרניים החודרות לעומק העור והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות מוקדמת של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי קרינה זו עלולה לגרום ישירות לסוגים שונים של סרטן עור, כולל מלנומה (סרטן העור הממאיר ביותר).
- קרינה על-סגולה מסוג UVB) B) – קרניים אלו הן הגורם העיקרי לכוויות עור, והן נחשבות לגורם העיקרי לסרטן עור מסוג תאי בסיס, תאי קשקש ומלנומה.
- קרינה על-סגולה מסוג UVC) C) – קרניים שאינן מגיעות לכדור הארץ, אלא נספגות ומתפזרות באטמוספירה.
מדוע העור משתזף בחשיפה לקרינת השמש?
השיזוף הוא מנגנון ההגנה של הגוף מפני קרינת השמש – כשקרני השמש פוגשות את העור הוא מייצר מלנין, שהוא הפיגמנט הנותן לעור מראה שזוף. למעשה, שיזוף מתריע בפנינו כי התקיימה פגיעה בדנ"א של תאי העור. נמצא כי כ-80% מהנזקים לדנ"א מתרחשים עקב חשיפה לא מבוקרת לשמש לפני גיל 18. אלו עלולים להתפתח בהמשך החיים לגידולים סרטניים ממאירים של העור.
השמש מסוכנת לכולם או רק לבהירי עור?
חשיפה לא מבוקרת לשמש מסוכנת לכולם, כולל לבעלי עור כהה. עם זאת, קיימות אוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר להיפגע מחשיפה לשמש:
- בעלי עור, שיער ועיניים בהירים ובעלי נמשים.
- אנשים שעורם נצרב בקלות, או שאינו משתזף כלל.
- בעלי מספר רב של נקודות חן (בייחוד למעלה מ-20).
- תינוקות וילדים.
- אנשים שמתוקף עיסוקם או תחביביהם נחשפים לשמש לזמן ממושך, כגון ימאים, חקלאים, צוללים, גולשים, שחיינים ומי שעוסק בספורט ימי אחר.
- אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש.
- אנשים הנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או סובלים ממחלות המחלישות אותה (כגון חולי פרקינסון, מושתלי איברים וכד').
- מי שסבל מכוויות שמש מרובות, בעיקר בגיל הילדות.
- אנשים שקרובי משפחתם חלו בסרטן העור.
מהו "חכם בשמש"?
אלו ראשי תיבות שמקלים עלינו לזכור מהי התנהגות חכמה ונכונה בשמש. מלבד חיפוש צל, בו התמקדנו בפוסט, יש להקפיד על עוד כמה כללים: כובע, משקפי שמש, ביגוד ארוך ומגן, שעות בטוחות, מסנן קרינה, שתייה.
רגע, אבל מה עם ויטמין D?
חשיפה קצרה בלתי מוגנת של 10 דקות ביום, שלוש פעמים בשבוע, של אזורי עור מוגבלים (כגון מחשוף החזה ואמות הידיים) בשעות הבוקר המאוחרות – מספיקה בהחלט לשמירת רמות תקינות של ויטמין D.
רמות נמוכות של ויטמין זה ניתן לשפר על ידי אכילת מזונות עשירים בוויטמין D, ו/או בנטילתו כתוסף תזונה, במינון שייקבע על ידי רופא המשפחה, ולאו דווקא באמצעות חשיפה יתרה לשמש. למידע נוסף בנושא – מומלץ לפנות לרופא המטפל.
רוצים לקרוא עוד? לחצו כאן
מה עושים?
מתיידדים עם הצל – היום בוחרים ללכת רק בדרכים מוצלות. אולי תגלו כך מקומות חדשים בשכונה, או שבילים מעניינים שלא הכרתם בדרך לעבודה.