תכלס בריאות

צעד 10: מתרגלים מיינדפולנס

מהו מיינדפולנס?

מיינדפולנס הוא גשר שמחבר בין התודעה הנודדת שלנו (עבר, עתיד) ובין הנוכחות בהווה, כלומר המציאות הפנימית והחיצונית שלנו כפי שהיא נחווית ברגע ההווה. למעשה זה תהליך שבו אנחנו מווסתים את תשומת הלב שלנו באופן עקבי, סיסטמתי, לחוויה הפנימית – מחשבות, רגשות תחושות כפי שהם נחווים בהווה בין אם זה נעים או לא נעים.

אפשר לדבר על מיינדפולנס בשני היבטים:

  1. מה – המודעות, תשומת לב למה שקורה עכשיו.
  2. איך – הטון הפנימי שלנו, איך אנחנו מדברים לעצמנו. ניתן לומר דברים ישירים בטון מלגלג ופוגעני וניתן לומר את אותם דברים בטון רך יותר, אוהד, טון שיש בו קבלה.

מיינדפולנס הוא סוג של תנועה פנימית המכוונת את תשומת הלב באופן מסוים. התנועה הזו נעשית מתוך בחירה מודעת והיא משנה את הדרך שבה אנחנו רגילים לשים לב למתרחש בחיים שלנו. כשאנחנו שמים לב באופן מודע וקשוב אנחנו יוצרים חיבור עם המשאבים הפנימיים שלנו ומתחילים בתהליך הדרגתי של שינוי רגשית, תחושתי ומחשבתי, שמשנה את כל עולמנו האישי מהפנים אל החוץ.

על מה מבוססת גישת המיינדפולנס?

גישת המיינדפולנס מבוססת על תורת הבודהיזם המסורתית. הגילוי והחשיפה למיינדפולנס במערב החל כחיפוש אחר מענה לאנשים שהרפואה הקונבנציונלית לא הייתה יכולה לעזור להם. ג'ון קבט-זין (Jon Kabat-Zinn) שעבד בבית החולים האוניברסיטאי במסצ'וסטס החל ליישם את הגישה על המטופלים שלו במטרה להקל מצבים של סבל וכאב. כיום מיינדפולנס נחשב לאחת הגישות הנחקרות בתחום הפסיכולוגיה המערבית ובתחום חקר המוח.

למה זה חשוב?

מחקרים מראים שב-47% מהזמן שלנו התודעה נודדת. היא נודדת בין מחשבות על העבר – זיכרונות, חוויות, תמונות – ובין מחשבות על העתיד – תוכניות, מה יהיה, איך ייראו החיים שלנו כאשר נשיג את המטרה הבאה. ההווה הוא הזמן היחיד שבו החיים באמת קורים. אולם לא פעם המחשבות נראות כמו הדבר עצמו ולכן אנחנו מתפתים להאמין להן. וכשאנחנו מאמינים לתכנים המילוליים שלהן אנחנו שופטים ומעריכים את המציאות סביבנו ולא שמים לב שאלה מחשבות על המציאות ולא המציאות עצמה.

ההחלטות, הבחירות והתגובות שלנו למצבים שונים בחיים, וכן דרך ההתמודדות שלנו עם משברים, מושפעות מהמקום שאליו אנו מפנים את תשומת לבנו – אם תשומת הלב נמצאת בעבר התגובה שלנו למצב מסוים בהווה תהיה מתוך חוויות עבר ולא מתוך מי שאנחנו בהווה. מיינדפולנס עוזר להתבונן בחוויה שמתרחשת עכשיו מתוך פרספקטיבה יציבה יותר.

מיינדפולנס יכול לשפר את ההתמודדות עם מחלת הסרטן

תרגול מיינדפולנס יכול להפחית את רמות העקה שחשים מטופלים ולסייע לתחושת רוגע. כשמאטים את הקצב כדי להתבונן בכאן ועכשיו, משיגים יתרונות בריאותיים חשובים – הפחתת תחושת חרדה ודיכאון, שיפור מדדי אושר והנאה מהחיים, עידוד אכילה בריאה יותר, שיפור מערכות היחסים ועוד.

איך מפתחים מיינדפולנס? 

משאב תשומת הלב הוא משאב שנולדנו איתו. לכולנו יש יכולת לשים לב, אנחנו עושים את זה ברגעים מסוימים בחיים שלנו. כשאנחנו מתרגלים מיינדפולנס, אנחנו מתחברים לאותו משאב ולמשאבים פנימיים נוספים שיש לנו, כמו היכולת להרגיש חמלה והיכולת לדאוג לעצמנו ולתמוך באחרים.

בתרגול מיינדפולנס אנחנו מאמנים את התודעה לעוגנים: חיבור לגוף, לתחושות, לרגשות, אנחנו מאמנים את התודעה לחזור להווה, לפעול מתוך פרספקטיבה של ההווה.

מה עושים?

עומדים היום בתור? בפקק? מחכים למענה טלפוני כלשהו? או שאולי יצאתם להפסקה קצרה בעבודה – היכן שלא תהיו, קחו היום דקה להתייחס למחשבות שעולות לכם בראש. קחו נשימה עמוקה, ושימו לב לגוף – שאלו את עצמכם מה התחושות שעוברות בגוף כרגע, בזמן שאתם ממתינים? איזה רגש עולה? תנו לתחושה או הרגש שעולים שם. נסו לשתות היום את הקפה או התה במודעות – איזה ריח יש לקפה? איזה טעם? שימו לב לקולות סביבכם, לרעשים, לריחות, לאנשים שעוברים. במקום להתייחס לכל הקולות מסביב כהסחות דעת והפרעות, התייחסו אליהם כהזמנה להאזנה – הפתיחות שדקה כזו תייצר אצלכם תביא להערכה גבוהה יותר לסביבה שלכם ולהקשבה עמוקה יותר לעצמכם ולצרכים שלכם.

בסרטון – בלה זרצקיס, פסיכותרפיסטית ומנחה למיינדפולנס וחמלה עצמית, עם תרגול קצר.