תכלס בריאות

צעד 11: פחות אלכוהול בגדול

מחקרים רבים מצאו כי קיים קשר הדוק בין שתיית אלכוהול ובין הסיכון לסרטן הוושט, הגרון, הכבד, השד, וסוגים נוספים ואף לתמותה מסרטן. שתייה מפורזת מעלה סיכון גם למחלות אחרות, בעיקר מחלות כבד. ההמלצה כיום, בניגוד לעבר, היא לא רק להפחית את צריכת האלכוהול אלא להימנע  לחלוטין.

אם בכל זאת אני רוצה לשתות – כמה מותר?

אם בכל זאת שותים אלכוהול מומלץ לא לשתות יותר ממנה אחת ביום, שהיא שוות ערך ל-330 מ"ל בירה, 200 מ"ל יין או 40-30 מ"ל משקה חריף כמו וויסקי או וודקה.

יש לזכור כי שילוב של אלכוהול עם עישון מעלה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן מסוגים אלו ומסוגים נוספים.

כיצד צריכת אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן?

על פי מחקרים קיימות כמה דרכים בהן אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן:

  • האתנול במשקה מתפרק בגוף לאצטאלדהיד, שהוא כימיקל רעיל וידוע כקרצינוגן בבני אדם. אצטאלדהיד יכול לפגוע בדנ"א ובחלבונים שונים בגוף ולהעלות את הסיכון לסרטן.
  • אלכוהול מייצר רדיקלים חופשיים – מולקולות לא יציבות המכילות חמצן ומייצרות ריאקציה עם מולקולות אחרות בתא. הרדיקלים החופשיים יכולים לפגוע בדנ"א התאי ובהמשך להביא למחלות שונות לרבות סרטן. שתיינים כבדים עלולים לסבול מהרס תאי הכבד המוביל לשחמת הכבד – מחלה שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן הכבד.
  • אלכוהול פוגע ביכולת הגוף לפרק ולספוג מגוון של ויטמינים ומינרלים, בהם ויטמין A, רכיבים בקומפלקס ויטמיני B כמו חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין D, ויטמין E וקרטנואידים. אי ספיגה טובה של ויטמינים אלו מעלה את הסיכון להיווצרות סרטן מסוגים שונים.
  • אלכוהול מעלה את רמות האסטרוגן בדם – הורמון מין המקושר לסיכון מוגבר לסרטן השד.

נכון לעכשיו, שתיית אלכוהול היא גורם סיכון ודאי להתפתחות לפחות שבעה סוגי סרטן.

קצת סטטיסטיקה

השפעת אלכוהול על הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים:

סרטן הפה והלוע

סרטן באזור הפה והלוע מופיע פי 9 ויותר באנשים השותים 4 משקאות אלכוהוליים ביום, לעומת כאלו שאינם שותים אלכוהול. אותו סוג סרטן מופיע פי 4 יותר במעשנים 2 חפיסות סיגריות ביום מאשר באנשים שאינם מעשנים. באנשים השותים 4 מנות אלכוהול וגם מעשנים 2 חפיסות סיגריות ביום, הופיע סרטן זה בשכיחות של פי 38 יותר מאשר באנשים שאינם מעשנים ואינם שותים. ברור היום שאלכוהול, כמו גם עישון לבדו, עלולים לגרום לסרטן הפה והלוע, והשילוב של שניהם מעלה משמעותית את הסיכון לחלות, כנראה בשל מרכיב האתנול שבאלכוהול.

אלכוהול וסרטן הוושט

סרטן הוושט, בעיקר אם הופיע בשני השלישים העליונים של הוושט, מופיע פי 10 יותר באנשים השותים כמות גדולה מאוד של אלכוהול ומשקאות חריפים. ככל שהמצב התזונתי ירוד יותר, וככל שרמת העישון, המתלווה לשתייה, גבוהה יותר, כך גדל הסיכון לחלות בסרטן הוושט.

אלכוהול וסרטן הגרון

אלכוהול מעלה פי 6 את הסיכון לחלות בסרטן הוושט.

אלכוהול וסרטן הכבד

סרטן הכבד מופיע בשכיחות גבוהה יותר באלכוהוליסטים. האלכוהול, יחד עם נגיף הפטיטיס B, גורמים להרס מוגבר של רקמות הכבד, שיכול להביא להתפתחות סרטן הכבד. אלכוהול במדינות המערב תורם לכ-20% ממקרי סרטן הכבד. במקביל, שתיית אלכוהול מופרזת מקטינה את מאגרי ויטמין A בכבד ואת יכולתו לפעול במניעת התפתחות סרטן.

אלכוהול וסרטן השד

נשים הצורכות למעלה ממנת אלכוהול אחת ביום נמצאות בסיכון גבוה ב-25% לחלות בסרטן השד. נשים שצורכות למעלה משני משקאות אלכוהוליים ליום נמצאות בסיכון מוגבר פי 2 מנשים שלא שותות כלל, לחלות בסרטן השד.

מה עושים?

נהנים, אך מפחיתים. אם אתם מורגלים בכוס בירה אחרי העבודה, שלוש פעמים בשבוע – צמצמו לפעם אחת, בחרו ביום חגיגי במיוחד ושתו בו את כוס הבירה שלכם. המירו את האלכוהול במשקאות אחרים בשאר הימים – תה, תה קר, קפה או קפה קר, סודה לאל טעמים. עצם הבילוי הוא שנחשב, ולא כמות האלכוהול ששתיתם במהלכו.