צעד 17: לא כופים, מתחשבים

מהו עישון כפוי?

עישון כפוי, המכונה גם עישון סביבתי או פסיבי, מתרחש כאשר אדם שאינו מעשן שואף לריאותיו עשן מסיגריות או ממוצרי עישון אחרים שמעשנים בקרבתו אנשים אחרים. גם כשאנו עומדים באוויר הפתוח ומפנים את הסיגריה הרחק מהאדם שלידנו – כפינו עליו עישון, וזה כולל הורים שהולכים עם עגלת תינוק ומפנים את הסיגריה הרחק מהעגלה.

אבל אני בכלל לא מעשן, איך הסיגריה של מישהו אחר יכולה לפגוע בי?

העשן הנפלט לחלל האוויר מאזור הבעירה של הסיגריה ומפיו או אפו של המעשן, מכיל חומרים מסוכנים ומזיקים, בהם חומרים מסרטנים, בכמות הדומה להרכב העשן שהמעשן עצמו שואף לריאותיו, על אף העובדה שהעשן נמהל באוויר הפתוח. וכך, הנמצאים בקרבת מעשנים נאלצים לשאוף לקרבם את העשן המזיק, והופכים בעצמם, כביכול, למעשנים.

כבר כיום הוכח חד משמעית במחקרים שחשיפה כפויה לעשן סיגריות מעלה בצורה ניכרת את הסיכון לסרטן ריאה, התקף לב ושבץ מוחי. בדומה למצב בקרב מעשנים, הסיכון עולה ככל שרמת החשיפה ומשך החשיפה עולים. אנשים החיים עם אדם שמעשן בתוך הבית חשופים לרמת הסיכון הגבוהה ביותר.

מה המרחק שיש לשמור ממעשן?

כאמור, הפניית הסיגריה הצידה או נגד כיוון הרוח אינה מספיקה. ממחקרים עולה כי יש לשמור על מרחק של למעלה מ-9 מטרים (בואו נעגל לעשרה), כדי לא להיפגע מחומרים הרעילים והמסוכנים בעשן הסיגריה.

מה קובע החוק לגבי עישון במקומות ציבוריים?

בישראל התקבל החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים בשנת 1983, והוא נועד להגן על רוב הציבור שאינו מעשן. מאז שחוקק החוק הוא הורחב ותוקן מספר פעמים. לחצו כאן לקריאת החוק.

אלו המקומות בהם העישון אסור, נכון להיום:

  • אוטובוסים, רכבות, תחנות אוטובוס מקורות, רציפי רכבת (למעט אזור שיוקצה לעישון), מטוסים, חניון מקורה או תת קרקעי הפתוח לציבור.
  • כל אזור בבית חולים או במרפאה.
  • כל מקום במשרדי רשות ציבורית, כולל חצר המשרד.
  • מסעדות ובתי אוכל, מרכולים.
  • מקלטים ציבוריים, בריכות שחיה, אצטדיוני ספורט, מוסדות חינוך
  • בתי קולנוע, כל מקום בגן חיות.
  • גן שעשועים לילדים הפתוח לציבור, גן ילדים, מעון ילדים או בית ילדים, כולל בחצר הגן.
  • אירועים בשטח תחום הכולל התקהלות מאורגנת של למעלה מחמישים אנשים.

הציבור כולו חשוף לעישון כפוי במקומות ציבוריים, כגון מסעדות, מרכזי קניות, תחבורה ציבורית, בתי ספר ומעונות יום. חלק מבתי העסק אינם מעוניינים להטיל איסור על העישון, אף שלא קיימים ממצאים אמינים המעידים כי איסור עישון פוגע בעסקים. מקומות ציבוריים בעייתיים במיוחד הם אלה בהם מבקרים ילדים.

הגורם האחראי על אכיפת החוק הוא הרשות המקומית (עירייה או מועצה מקומית) אשר נדרשת להסמיך פקחים עירוניים לצורך אכיפה.

רוצים ללמוד עוד על עישון כפוי? לחצו כאן

מה עושים?

שמים לב לסביבה ולזולת: אם אתם מעשנים – שמרו על החוק על מנת למנוע פגיעה בבריאות הציבור. שימו לב לשלטי איסור העישון ופעלו על פיהם. אינכם מעשנים? הקפידו להתרחק מאדם מעשן לפחות תשעה מטרים, כדי להימנע מחשיפה לעשן הסיגריות.