צעד 19: יש חיסון!

חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV) הוא הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם. נגיף הפפילומה הוא מהנגיפים הנפוצים ביותר אליהם חשופים בני האדם. זנים 16 ו-18 של הנגיף אחראים ישירות לתחלואה בסרטן צוואר הרחם, וקיימים זנים נוספים שיכולים לגרום ליבלות (קונדילומות) באיברים שונים. נגיף הפפילומה עלול לגרום לסרטן לא רק בצוואר הרחם אלא גם בפות, בנרתיק, בפי הטבעת, בפין ובחלל הפה והלוע.

רוב האנשים הפעילים מינית נחשפו לנגיף הפפילומה והם אינם יודעים זאת – ההדבקה נעשית במגע ישיר מעור לעור, בעיקר במגע מיני. קונדום אינו מבטיח שלא תתרחש הדבקה, אך חשוב להשתמש בו. החיסון מונע בשיעור גבוה מאוד את ההדבקה ואת התחלואה העלולה להיגרם בעקבות החשיפה לנגיף, ולא את החשיפה עצמה.

צעד 19- יש חיסון

כיצד ניתן החיסון?

החיסון ניתן בשתי מנות באמצעות זריקה לזרוע.

מי צריך להתחסן?

בארץ החיסון ניתן לתלמידים ולתלמידות בכיתה ח' במסגרת סל הבריאות. החיסון יעיל יותר בגיל צעיר, טרם התחלת הפעילות המינית והחשיפה לנגיף. זאת משום שבגיל צעיר ההשפעה האימונית (חיסונית) היא במיטבה, כלומר הגוף מסוגל לייצר רמת נוגדנים גבוהה יותר בהשוואה לגיל מבוגר יותר. ניתן להתחסן עד גיל 45.

לכמה זמן החיסון יעיל?

החיסון יעיל לפחות ל-22 שנים, שזה משך הזמן מאז החל השימוש בו.

האם החיסון מסוכן?

החיסון בטוח מאוד. הוא מכיל רק מעטפת ריקה של נגיף הפפילומה, ואינו מכיל חומר גנטי (דנ"א) של הנגיף. לכן אין אפשרות של הדבקה בעת מתן החיסון.

בדומה לכל תרופה, החיסון עלול לגרום לתופעות לוואי מקומיות, כולל כאב, נפיחות או אודם באזור ההזרקה. תופעות אלה שכיחות ועשויות לחלוף בתוך יום-יומיים. תופעות לוואי כלליות אך נדירות: התעלפות, סחרחורת, כאבי ראש, עליית חום, כאבי שרירים ומפרקים, כאבי בטן, שלשולים, בחילות, הרגשה כללית רעה ותחושת חולשה.

רוצים לקרוא עוד? לחצו כאן

מה עושים?

קובעים תור. אם אתם הורים לילדים – הקפידו לחסן את ילדיכם. אם הנכם בטווח הגילאים לחיסון HPV בידקו כי התחסנתם ובמידה ולא – קבעו היום תור להתחסן. יש בכוחו של חיסון זה להציל חיים!